آشنایی با میکسر صدا و انواع آن
تا به حال به این فکر کرده اید که میکسر صدا چه کار می کند؟ این سوالی است که اغلب برای کسانی که تصمیم به فعالیت در حوزه تولید موسیقی دارند، پیش می آید، اما نمیدانند دقیقاً چه کاری انجام میدهد. در این مقاله، ما به این سوال پاسخ میدهیم و به معرفی انواع میکسرها می پردازیم. به طور کلی به کمک میکسرها می توانید صداها را با هم ترکیب، ویرایش و مدیریت نمایید.
میکسر صدا چیست؟
میکسر اجزای اصلی سیستمهای صوتی در استودیوها است. یک میکسر صوتی به شما امکان می دهد صدا را از چندین منبع بگیرید و با اعمال تغییرات بر روی صداها، موسیقی دلنشینی خود را تولید کنید. میکسرها که «کنسول» و« soundboard» نیز نامیده میشوند، در ابعاد مختلفی ساخته شده اند، از میکسرهای رومیزی ساده گرفته تا میکسرهای بزرگ که در بسیاری از استودیوهای حرفهای ضبط یافت میشوند. انواع میکسرهای صوتی برای تولید موسیقی، اجرای زنده، صدای فیلم/تلویزیون و پخش استفاده می شوند.
میکسر صدا دو عملکرد اصلی دارد:
- تنظیم صداها در چندین ورودی
- تنظیم تن صدا
کنترلهای میکسر صدا
میکسرها دارای کنترلهای متنوعی هستند که به عملکرد آنها در ادامه خواهیم پرداخت.
کانالها
یکی از بخشهای مهم یک میکسر، کانالها هستند. کانالها به صورت نواری بر روی میکسر قرار می گیرند. در واقع کانالها سیگنالهای صوتی را دریافت و وارد دستگاه می کنند. با افزایش تعداد کانال امکان اتصال بیشتری نیز برای شما فراهم می شود و همچنین می توان میکروفن و پری آمپ را نیز به دستگاه متصل نمود.
ورودیها
منابع صوتی توسط ورودیها به هم متصل می شوند که از جمله این منابع می توان به اینسترومنتها و میکروفن اشاره نمود.
گین (Gain)
گینها برای کنترل فرکانسهای ورودی استفاده می شوند. توجه نمایید که هر گونه تنظیمات و تغییر در Gain بر روی صدا نیز تاثیر می گذارد بنابراین می بایست با دقت بالایی تنظیمات را بر روی گین اعمال کنید تا اختلالی در فرکانسها به وجود نیاید.
اکولایزرها (EQ)
اکولایزرها درواقع امکان تغییر میزان فرکانسها را می دهند. می توانید سطح فرکانسهای بالا را پایین آورید تا صدایی با کیفیت و رسا را تولید نمایید. اکولایزرها به 3 قسمت تقسیم شده اند:
- بیس Bass: کنترل صداها با فرکانس پایین
- میدرنج Mid: کنترل صدا با فرکانس متوسط
- تریبل High : کنترل صدا با فرکانس بالا
اکثر میکسرهای دیجیتالی قابلیت EQ گرافیکی در هر کانال را دارند. شما می توانید با انتخاب کانال بر روی صفحه نمایش، تنظیمات EQ را انجام دهید.
خروجی کمکی (AUX)
خروجیهای کمکی، نابهایی هستند که کاربرد بسیاری در میکسرها دارند. با کمک AUXها می توانید سطح صدا را تنظیم نمایید. در واقع سیگنال صوتی بعد از عبور از Gain و EQ به Aux می رسد که با چرخاندن ناب می توان مشخص نمود که چه مقدار سیگنال از کانال به aux فرستاده شود. هر میکسر دارای 4 خروجی کمکی است در نتیجه هر کانال 4 ناب Aux دارد.
فیدر (Fader)
به وسیله فیدرها می توان میزان ولوم صدای هر کانال را کنترل کرد. در واقع می توان گفت میزان مقاومت به فیدر بستگی دارد، هنگامی که فیدر پایین بیاید سطح مقاومت افزایش پیدا خواهد کرد. ترتیب شماره گذاری فیدرها از بزرگ به کوچک هست. این اعداد نشان دهنده میزان ولوم صدا می باشند.
پانوراما (PAN)
PAN مخفف کلمه Panorama است که کنترل صدای استریو را بر عهده دارد. هنگامی که آن را به سمت چپ بچرخانید سیگنال را به سمت خروجی چپ ارسال می کنید و اگر به سمت راست بچرخانید سیگنال به سمت خروجی راست فرستاده می شود. زمانی که می خواهید از سیگنالی با چند گذرگاه استفاده کنید، اهمیت پانوراما بالا می رود.
قطع صدا (Mute)
کنترل mute این امکان را می دهد تا در صورت نیاز صدای یک کانال را قطع کنید در حالی که کانالهای دیگر در حال پخش صدا هستند.
سولو (Solo)
سولو نیز تمامی صدای کانالهای دیگر را قطع می کندتا فقط کانالی که نیاز هست قابل پخش باشد.
فانتوم پاور (Phantom Power)
برخی از میکروفنها مانند کاندنسرها نیاز به فانتوم پاور دارند. میکروفنها از طریق کابل XLR به میکسر متصل می شوند.
خروجیها
بعد از آنکه کانالها تنظیم و میکس شده اند زمان آن رسیده است که صدا از طریق خروجیها جهت پخش به بلندگوها ارسال شوند.
انواع میکسرهای صدا
میکسرها انواع مختلفی دارند. میکسر از هر نوعی هم که باشد به طور مثال آنالوگ یا دیجیتال، متوسط یا عظیم، تمامی میکسرها یک وظیفه را بر عهده دارند، و آن گرفتن سیگنال از چندین منبع، ترکیب آنها و ارسال نتایج به یک یا چند دستگاه است. اما روشهای رسیدن به آن هدف ممکن است برای هر میکسر متفاوت باشد.
- میکسر صدا آنالوگ
- میکسر صدا دیجیتال
- پاور میکسر
- میکسر صدای دی جی (DJ)
- میکسر صدای نرم افزاری
میکسر صدای آنالوگ
میکسرهای انالوگ از ویژگیهای بسیاری برخورداراند. این نوع میکسرها نسبت به میکسرهای دیجیتال ، قیمت کمتری دارند اما با این وجود طیف گستردهای از برنامههای تقویت صدا را در بر دارند. در میکسرهای آنالوگ تعداد ورودی و خروجیها برابر است. یکی از مزیتهای این میکسر کیفیت بالای آن هست. به طوری که صدا را بدون هیچ گونه نویزی پردازش می کند. میکسرهای انالوگ دارای ابعاد و وزن بزرگی هستند. میکسرهای صدای آنالوگ برای برنامههای تقویت صدا در مقیاس متوسط و حتی در مقیاس بزرگ کاملاً سازگار هستند، اما انعطاف پذیری پایینی دارند که اغلب نیاز به افزودن سیستم های سوئیچینگ یا پچ بی ها دارند.
میکسر صدای دیجیتال
میکسرهای دیجیتال در مقایسه با میکسرهای آنالوگ، بسیار انعطاف پذیر و فوق العاده جمع و جور هستند. با جایگزینی تراشههای پردازش سیگنال دیجیتال به جای مدارهای آنالوگ پرهزینه و حجیم، میکسرهای دیجیتال میتوانند اکولایزرهای کانال پیچیده و دینامیک درون خطی و همچنین افکتها و پردازش خروجی مانند EQهای گرافیکی را در اختیار شما قرار دهند. علاوه بر این نسبت به میکسر آنالوگ نویز کمتری دارد، میکسر صوتی دیجیتال اغلب گزینه مسیریابی پیشرفته را در اختیار شما قرار می دهد. از آنجایی که ورودیها به صورت فیزیکی به کانالها متصل نیستند، می توان تعداد بسیاری از کانالهای ورودی را از طریق Faderها کنترل نمایید. گسترش تجهیزات و مانیتور شخصی خود به کمک پروتکلهای صوتی شبکه مانند AVB و Dante یکی از آپشنهای بردهای دیجیتال می باشد و همچنین با تنظیمات Wi-Fi این امکان را برای شما فراهم می سازد که روی صحنه میکسها و تنظیمات را از دستگاههای تلفن همراه انجام دهید. یکی از مزایای میکسر دیجیتال قابلیت ذخیره سازی تنظیمات است.
پاور میکسر
پاور میکسرها نوع خاصی از میکسرها هستند که مجهز به آمپلی فایرهای حرفهای و قدرتمند می باشند در این صورت شما نیاز به یک آمپلی فایر مجزا نخواهید داشت. بنابراین این میکسر علاوه بر دریافت و ترکیب صدا قابلیت تقویت صدا را هم دارد. برخی از این میکسرها دو کاناله هستند که امکان اتصال دو اسپیکر یا یک اسپیکر و یک ماینتور را به شما می دهند. دیگر کاربرد پاور میکسر امکان افکت گذاری هست که در اجراهای زنده حائز اهمیت است. پاور میکسرها دارای ابعاد کوچک هستند علاوه بر فضای کمی که اشغال می کنند، حمل و نقل آن نیز راحت هست. همچنین امکان کار کردن با بلندگوهای PA، بدون برق را به شما می دهند.
میکسر صدای دی جی
میکسر صدای دی جی نوعی میکسر برای کنترل و تنظیمات سیگنالهای صوتی است و به گونهای طراحی شده که تمامی نیازهای دی جی را برآورده سازد. ورودیهای مناسب برای مدیریت تجهیزات DJ، وصل شدن بدون نیاز به برق و سازگاری با سیستم صوتی، نیازهایی است که این میکسر پوشش خواهد داد. انواع مختلفی از میکسر DJ وجود دارد. نوع ارزان این میکسر دارای 2 یا 3 ورودی و خروجی هست و همینطور امکان کنترل اکولایزر پایه را می دهد. نوع پیشرفته آن از قیمت بالاتری برخورداراند اما قابلیتهای بسیاری برای ارائه دارند که شامل امکان اتصال به لپ تاپ و نرم افزارهای کمکی، اعمال افکتهای گوناگون و تنظیمات حرفهای اکولایزر است. همچنین ورودی میکروفن دارد که امکان ارتباط دی جی با مخاظب خود را می دهد.
میکسر صدای نرم افزاری
امروزه با پیشرفت تکنولوژی می توان به کمک نرم افزارها کارهای یک میکسر را با سیستم شخصی خود انجام داد. این نوع میکسرها برای میکس ابتدایی صدا بسیار مناسب می باشند.